themes/custom/calibr8_subtheme/favicon.ico

Ben je leerkracht wetenschappen?

En zoek je een nieuw leerinstrument om je lessen chemie interactiever te maken? Dat bovendien gratis is. Dan is de augmented reality app ResourCity iets voor jou. Het is een origineel spel dat een optimale kennisoverdracht garandeert. Leerlingen krijgen op een originele manier inzicht in welke materialen in een stad of gemeente voorkomen, wat de chemische samenstelling van die materialen is en welk speciaal (historisch) verhaal er soms aan vast hangt. 

Via ResourCity leren kinderen en jongeren chemie en thema's als circulaire economie en duurzame ontwikkeling op een originele en ongedwongen manier kennen.

Ben je overtuigd en wil je de app uitrollen?

Vraag hier je gratis account aan! Wij zorgen ervoor dat je snel en makkelijk kunt opstarten.

Wil je eerst nog wat meer informatie?

Contacteer ons dan via resourcity [at] vito.be

ResourCity

Hoe werkt ResourCity?

Het spel is gebaseerd op Pokémon Go. Je ziet op de app waar in jouw buurt chemische elementen verstopt zijn . Eens gevangen, krijg je een origineel weetje over dit chemisch element. En waar het in de nabije omgeving aanwezig is. De app gebruikt augmented reality om de elementen zichtbaar te maken. Geen paniek, technische kennis heb je hiervoor niet nodig! De app wijst alles vanzelf uit.

Zo maak je je eigen ResourCity

In het beheersysteem van ResourCity kun je als leerkracht je eigen ResourCity’s aanmaken, elementen toevoegen en badges maken om je spelers te belonen. 

Dat doe je als volgt:

  • Eerst maak je een nieuwe ResourCity aan. 
  • Daarna ga je naar Chemische elementen en kies je welke chemische elementen verstopt zitten in je ResourCity en waar precies. Elk element kan je voorzien van een leuk weetje, over het element, de locatie waar het verstopt zit of iets helemaal anders!
  • Tot slot klik je op Badges en voeg je de beloningen toe die spelers kunnen verdienen als ze bepaalde (combinaties van) elementen gevonden hebben.

Bekijk de instructievideo

Waarom ResourCity in jouw school uitrollen?

  • Het is Pokémon Go, maar dan met chemie.
  • De leerlingen leren op een originele manier bij over chemie.
  • De leerlingen komen te weten wat het verschil is tussen een lineaire en een circulaire economie .
  • De leerlingen leren hoe materialen in het dagelijkse leven gebruikt worden.
  • Met het bijhorende lespakket weet je meteen welke leerplandoelen de leerlingen kunnen behalen.

Nog meer overtuigende argumenten nodig? De app installeren is super simpel:

  • Je vraagt een account aan
  • Je kunt zelf makkelijk en snel elementen toevoegen;
  • Je kunt het spel op meerdere locaties van je school of scholengemeenschap uitrollen
  • Het is gratis

Wat kom je zoal te weten in een ResourCity?

Blauw goud maakt van Mechelen een urban mine
Wist je dat er onder de grote markt van Mechelen een mijn van blauw goud is te vinden? Blauw goud is de bijnaam van het chemische element kobalt, dat een blauwe kleur heeft en waardevol. Het wordt gebruikt in airbags, en aangezien er een resem auto’s geparkeerd staan onder de markt in Mechelen, kan je er dus een ware stadsmijn (urban mine) van blauw goud vinden.

IJzer in de keuken van Jeroen Meus en goud in Leuven
Dat er in Leuven een schat aan ijzer en aluminium te vinden is lijkt vanzelfsprekend. Leve de keuken van Jeroen Meus! Maar dat er bijvoorbeeld ook goud verborgen ligt en dat je er ook platina en tin kunt vinden, dat was misschien minder bekend. ResourCity heeft samen met de stad Leuven 40 interessante plaatsen gezocht. De spelers worden niet alleen naar toeristisch interessante plaatsen geleid maar ook naar mooie plekjes en stedelijke projecten die verbonden zijn met circulaire economie.

WELKE LEERPLANDOELEN HALEN MIJN LEERLINGEN DOOR RESOURCITY TE SPELEN?

We ontwikkelden een lespakket voor ResourCity. Dit pakket sluit het nauwst aan bij de vakken aardrijkskunde en chemie/
natuurwetenschappen, maar heeft ook linken met andere vakken als economie, filosofie, muziek… Een overzicht van de eindtermen vind je hier ook, samen met een puzzelronde.

Waarom we ResourCity ontwikkelden

Wereldwijd staan we voor de uitdaging om de groeiende vraag naar grondstoffen te beantwoorden. Grondstoffen vind je vaak in ondergrondse mijnen, maar het wordt steeds interessanter om onze eigen steden te gaan ‘minen’. Een gemiddelde stad bestaat uit een rijkdom aan soms ongebruikte producten. Denk bijvoorbeeld aan de oude smartphone of andere elektronica die je nog ergens op je zolder hebt liggen. De stad wordt als het ware een urban mine of ResourCity. Met deze app willen we jongeren bewust maken van het efficiënt gebruik van de beschikbare grondstoffen en de chemische samenstelling van de rijkdom aan materialen die je in een stad vindt. Maar die zijn niet onuitputtelijk. Met ResourCity willen we jongeren leren hoe we die schaarse materialen op een duurzame manier kunnen ontginnen en (her)gebruiken. Zo krijgen ze inzicht in de overgang van een lineaire naar een circulaire economie. Zo leren we met ResourCity de jonge generaties over (de wetenschap achter) duurzaam materialenbeheer en een circulaire economie.

Wil je meer weten? Contacteer ons dan snel. We bekijken samen hoe je het spel in de nabije omgeving van jouw school kunt uitrollen. 

Wil je de chemieles in jouw school boeiender maken met onze interactieve app?

Maak er dan een echte ResourCity van. Vraag hier je gratis account aan!

OK, ik heb interesse. Wat moet ik nu doen?

  • Vul het formulier in
  • Wij  bezorgen je een e-mail met de volgende informatie:
    • je inloggegevens 
    • instructievideo voor het CMS en de app
    • handleiding 
    • lespakket 
  • Daarna ontvang je nog een mail met de ResourCity communicatiekit die bestemd is voor de spelers. In de kit zitten:
    • Instructiefilmpje app
    • voorbeeld social media posts
    • ResourCity branding 

Met deze kit kun je promotie maken voor ResourCity 

Bij vragen stuur je ons een mailtje naar resourcity [at] vito.be. We beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.
 

Wil je meer weten over het ResourCity stadsspel?

Philip Marynissen

Expert duurzaam materialenbeheer
+32 493 31 97 85

Met de steun van